Само в 7DniVarna.bg

Ректори се обединиха! Край с роенето на университети по всичко!

7 Dni Varna21.10.20175060
DSC_4724

Трябва да спре разрастването на мрежата на висшите училища, както и разкриването на нетрадиционни за профила на дадено учебно заведение специалности. Това заяви проф.Любен Тотев – председател на Съвета на ректорите, след заседанието на ръководителите на висшите училища, което се проведе във Варна. Мнението му бе подкрепено от ресорния министър Красимир Вълчев, който взе участие в заседанието.

У нас има 52 университета, в много от които се провеждат обучения по несвойствени за висшето училище специалности, посочи професорът. Така се стимулира произвеждането на безработни кадри, смята той.

Ректорите имат желание да откриват филиали в Чирпан, в Раднево, в Кнежа и в Червен бряг. Това означава да принизим висшето образование до гимназиалното, е мнението на образователния министър, според когото студентите като пълнолетни хора могат да пътуват и живеят в други населени места.

Премахването на нетипичните за университетите специалност трябва да стане със законови промени. Предложението на ръководителите на ВУЗ-ове ще бъде внесено в Народното събрание и в МОН.