Само в 7DniVarna.bg

Ето къде ще отсядат гостите по време на европредседателството ни

7 Dni Varna31.12.20174030
30

Някои от гостите по време на европредседателството ни следващата година ще бъдат настанявани не само в София и Варна, а и в двореца Евксиноград. За целта той е ремонтиран и готов да посрещне европейските лидери и експерти.

Историята на царската резиденция в Евксиноград започва през по-миналия век. При обиколка по крайбрежието княз Александър Батенберг харесал мястото, което било на гръцката държава. След няколко години тя му го дарила и строежът започнал през 1882-ра. Довършен е по времето на Цар Фердинанд, защото продължава повече от 20 години, припомня btvnovinite.bg.

Освен двореца, има още конюшни, изба, оранжерии, 500 декара парк, бадемова гора и 100 декара лозя. Има и собствена плажна ивица, където в последствие е построено президентското Слънчево бунгало.

Днес дворецът се готви да посрещне най-високите гости и лидери от цяла Европа. Миглена Роева, която е управител на резиденцията от шест години, вече се подготвя за изпитанието.

„Шкафовете са оригинални от времето на Фердинанд. От двете страни на шкафовете са царските гербове. Дървото е австрийско и е на повече от 220 години”, коментира Роева.

В самия дворец няма да е възможно да се нощува, защото през годините такава практика няма, обясняват от управата. Той обаче ще е домакин на дневните срещи и дискусиите. На три етажа, сградата е готова да посрещне и голям брой хора.