Само в 7DniVarna.bg

Харчим близо 17 милиона за култура, над 3 милиона отиват за празници и естетизация на градската среда

7 Dni Varna23.01.20181390
thumb6_ob

16,8 млн. лева е проектобюджетът на Община Варна във функция „Почивно дело, култура и религиозни дейности“. Заради преходния остатък той е малко по-висок от предходната година, стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към Общински съвет – Варна, на което беше обсъдена и одобрена финансовата рамка.

За културни събития, празници и естетизация на градската среда са заделени близо 3,7 млн. лева. В тази сума влиза бюджетът за фонд „Култура“, който тази година е размер на 1 млн. лева. С част от тях Варна ще подпомогне изпълнението на културната програма на българското европредседателство.

За реализация на програмата за ново паметниково и монументално изграждане на града са предвидени малко над 425 хил. лева. С 200 хил. лева от тях ще бъде изградена Алея на варненската памет, която ще се състои от 10 паметника. В бюджета са предвидени също средства за пластики на кметовете Иван Церов и Михаил Колони, за композицията „Очакване“ на Вълнолома, както и  за скулптура, посветена на европейската принадлежност на България.

Зоокътът, който също попада във функция „Почивно дело, култура и религиозни дейности“, ще получи близо 800 000 лева. С част от парите ще се направи ремонт на клетките на лъвовете и ще се купят и монтират камери в зоопарка.

Половин милион лева в общинския бюджет са заделени за два варненски храма. Съветниците гласуваха 350 хил. лева да бъдат дадени за довършителни работи по изграждането на храм „Св. Прокопий Варненски“, а 150 хил. лева – за ремонт на покрива на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Очаква се до края на годината новият храм да отвори врати, стана ясно на заседанието.

Членовете на комисията предвидиха в бюджет 2018  и средства за закупуване на гориво за част културните институти на Варна. Общината ще плати общо 60 000 литра гориво за двете сгради на Театрално-музикалния продуцентски център и 18 000 литра за Кукления театър.