Само в 7DniVarna.bg

Историк сензационно: Вадим костите на Хаджи Димитър и правим генетичен анализ, за да докажем…

7 Dni Varna17.03.20183200
0000364090-article2

През 2018-та отбелязваме 150 години от гибелта на Хаджи Димитър. Паметни ще останат в историята на освободителните борби сраженията на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през лятото на 1868 г. В навечерието на кръглата годишнина пак избухнаха исторически спорове къде точно е загинал воеводата и къде се съхраняват костите му.

 Директорът на Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов отговаря на въпросите на 7dnivarna:

 Тази година се навършват 150 години от гибелта на Хаджи Димитър. Избухнаха спорове къде точно е загинал и къде се съхраняват костите му…

Този спор не е нов. На практика той започва няколко години след Освобождението на България и периодично се подновява. Съвсем нормално е при такава голяма годишнина, която предстои, отново да бъде поставен въпросът. Аз за себе си като историк и изследовател нямам съмнения къде е загинал Хаджи Димитър и къде е погребан. Сигурен съм, че на територията на цялата страна, особено в районите, където четата е преминала и е имало сражения, ще бъде отбелязан подвигът на тези велики българи. Що се отнася за нашия музей, ние подготвяме едно издание, което има за цел да събере на едно място всички паметници и паметни места, свързани с похода на четата. Такова до момента не е издавано в страната. Предстои да бъде валидирана и пощенска карта, свързана с годишнината от гибелта на четата. Колкото до спора за лобното място на воеводата и за тези кости, които се съхраняват в Регионалния исторически музей в Сливен, това, което ние ще се опитаме да направим съвместно с колегите от Сливен, е да направим един генетичен анализ на костния материал. Естествено, за това ни трябва и идентична проба за сравнение от живи наследници на рода. Вече сме влезли във връзка с хора, които според нас, ако дадат съгласие, биха могли да дадат такава проба. Използвайки най-модерните методи и достижения на науката ще опитаме да дадем отговор на този въпрос.

Доколко резултатите от тези изследвания биха могли да преобърнат историята?

В крайна сметка Хаджи Димитър е на цяла България. Не би трябвало да се търси някаква сензация и да се прокарват нови разделителни линии, които в българското общество са достатъчно много. Нашето скромно намерение е с методите на съвременната наука да се опитаме да дадем отговор на един исторически въпрос, който очевидно е важен, щом има спорове.

Кога ще има резултати?

Надявам се, че след известно време ще успеем да дадем информация за резултатите от тези наши начинания.

Смятате ли, че знаем достатъчно кой е Хаджи Димитър? Или за повечето от нас това е един литературен герой

Да, смятам, че знаем достатъчно. В края на краищата името му е легенда и за това спомага един друг велик българин – Христо Ботев. Историята е такава наука, че винаги има какво да се добави. Но това е и наука, която работи с обективни факти – документи, веществени следи. Историята на четата е била обект на изследвания от редица наши специалисти, но винаги изскача някакъв нов момент, който е убегнал от вниманието на историците. Уверен съм, че вбъдеще ще има нови находки. Само преди няколко седмици, проучвайки един от паметниците в село Караисен, където е първото сражение на четата, прелиствайки преписката, която се съхранява по този въпрос в държавния военноисторически архив, попаднах на едно писмо на моя съгражданин Чудомир, което се оказа абсолютно неизвестно и непубликувано до момента. То е свързано именно с гибелта и лобното място на Хаджи Димитър. Така че винаги може да се намери нещо ново. А колкото до това какво знаем за Хаджи Димитър, това зависи от образователната ни система, до голяма степен и от личното ни желание да търсим информация и да научаваме.

Нормално ли е да не знаем къде са костите на най-големия ни национален герой Васил Левски?

С оглед начина, по който той е загинал, вероятно има причина това да не ни е известно къде се намират тези кости. Когато полагаме усилия да дадем отговорите на тези въпроси, не следва да издигаме някакви нови фетиши, просто в името на това да кажем, че са тук, или тук. Лично за мен Левски е навсякъде около нас и в нас. Да, би било добре, ако знаем къде е неговото лобно място, но това важи и за лобното място и костите на Христо Ботев и за стотици други български революционери, офицери и войници, които са загинали по бойните полета по време на войните, които българската държава е водила през 20-ти век. Трябва да полагаме усилия в тази посока, но без да изпадаме в другата крайност на себеотричане и нихилизъм.