Само в 7DniVarna.bg

Президентът Румен Радев трогна до сълзи служителите на музей в Израел! Какво им подари, за да ги развълнува толкова силно?

17021748_1755727354744681_1823558488654351846_n
Президентът Румен Радев, който продължава посещението си в Израел, подари на музея към Мемориала “Яд Вашем” снимки на българи, помагали за спасяването на евреи.

Това са Анна Сърчаджиева, Анна Попстефанова, Надежда Светослав Хадживасилева и д-р Павел Герджиков, които са съдействали за спасяването на евреи. Снимките са от националния архив, съобщи кореспондент на БТА.

Радев разгледа днес музейната експозиция в мемориала, която показва оригинални снимки и експонати, запазени от оцелели в лагерите на смъртта. В експозицията е отредено място и на България – страната, спасила своите евреи.

Държавният глава участва в церемония по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста. След това той се разписа в почетната книга.

“Благодаря ви, че пазите историята жива, човечеството никога не трябва да забравя какво се случи, трябва да разкажем историята на нашите деца. Като президент на България съм горд, че в най-тъмните времена на Европа българите успяха да спасят своите евреи”, подчерта Радев.

По-късно през деня той ще положи венец и пред гробовете на жертвите на кораба “Салвадор” на хълма “Херцел.

Вчера той се срещна и с български евреи, които живеят в Израел.

След среща с президента Реувен Ривлин пък Румен Радев каза, че Израел може да инвестира в потенциала на България като регионален център на информационните технологии и научните изследвания.