Само в 7DniVarna.bg

Ресторант на ужасите: Инспектори откриха плесенясал хладилник, ронеща се мазилка и мръсотия в заведение

7 Dni Varna20.04.20181300
o_1389017669_2378

Ресторант в хотел край спирка „Журналист“ е глобен с общо 4000 лева от Областна дирекция по безопасност на храните заради лоша хигиена в кухнята и липса на система за самоконтрол, която да гарантира проследяването безопасността на храната. Наказанието е потвърдено от Варненския районен съд с решение от месец април тази година, пише Moreto.net.

Нарушенията са установени при проверка на инспекторите през лятото на 2017-та година. Проверяващите констатирали, че собственикът на ресторанта не поддържа обекта в добро хигиенно и техническо състояние.

Във всички помещения от кухненския блок са открити начупени подови плочки, което пречело за извършването на качествено почистване. В топлата кухня на места таванът бил подпухнал, с ронеща се мазилка. Установено е наличие на лющеща се боя по външната повърхност на въздуховоди, които преминават през цялата топла кухня и над съоръженията за приготвяне на храни. Отбелязани са замърсявания и трайни наслоявания на пода под топлите съоръжения, работните плотове и мивките в подготвителните зони и топла кухня.

Изкъртен участък от стена с ронеща се мазилка се намирал в подготвителен кът за месо. Хладилникът, в който се съхраняват открити месни заготовки, бил с плесени по вътрешните повърхности и с корозия по решетките, което крие риск за безопасността на храните. В миялното помещение за трапезна посуда долната част на мивки и плотове били силно корозирала и с наличие на мухъл. Инспекторите се натъкнали на не работеща водопромивна система на тоалетната. Вместо това намерили маркуч, който е трайно свързан с мивката в санитарния възел с цел изплакване на тоалетната чиния, което пък правело наличната мивка неизползваема за измиване на ръцете на персонала.

Като цяло проверяващите констатирали неподдържане на помещенията в обекта чисти и в добро техническо и общо състояние. Заради нарушението е наложена санкция от 1000 лева. Глобата от 3000 лева е заради това, че не са представени записи към системата за самоконтрол и записи за мониторинг на критичните контролни точки. По този начин не само търговеца, но и контролните органи са възпрепятсвани да установят при проверка безопасността на предлаганата храна. През конкретния сезон става ясно, че такава система и записи изобщо не са водени.

Решението може да бъде обжалвано пред Варненски административен съд в 14-дневен срок.