Само в 7DniVarna.bg

Спецзвено ще проверява за растителни мазнини в млечните продукти! Министър Румен Порожанов е твърдо решен да прекрати тази практика!

Румен Порожанов

Спецзвено към Министерство на земеделието, храните и горите ще проверява за съдържане на растителни мазнини в млечните продукти. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на откриването на Националното изложение по животновъдство в Сливен.

“Твърдо сме решени да прекратим практиката с влагането на растителни мазнини в млечните продукти”, отсече Порожанов и допълни, че има ферми, които влагат растителни мазнини в продуктите и това се вижда от потребителите и компрометира качеството на българските сирена и кашкавали.

По-рано тази седмица МЗХГ публикува за обществено обсъждане промяна в наредба, засягаща млекопреработването. Ведомството иска да забрани в едно и също млекопреработвателно предприятие да се преработват мляко и растителни мазнини.

Документът изисква от фирмите да изберат между това да работят само с истински млечни продукти – с мляко или с имитиращи – с растителни мазнини.

Специализирано звено към министерството ще извършва проверки. Където има съмнение за нерегламентирано влагане на растителни мазнини в млечни продукти, там ще са екипите на министерството, информира мин. Порожанов.