Само в 7DniVarna.bg

Концерти събират Варна и Дордрехт в Деня на Европа, представят ги едновременно

7 Dni Varna30.04.20181310
90fc34e2fb096eb119ad4f0b55a53a52

Концерти във Варна и в Дордрехт, Холандия, ще бъдат изнесени едновременно в Деня на Европа – 9-ти май. Двата града имат 17-годишно сътрудничество в различни сфери на обществения живот. Инициативата е в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се организира от двете общини.

В морската столица събитието ще се проведе в Държавна опера-Варна, и е с начален час 19 ч. Под диригентството на Ян фан Манен /оркестър/ и Цветан Крумов /хор/ ще звучат популярни класически произведения на Рахманинов, които ще завършат с химна на Европа /IV част на IX симфония на Бетовен/. По същото време в Дордрехт ще свири Младежкият филхармоничен оркестър „Филянг“ под диригентството на Лизетте Хармс, който ще изпълни програма със съвременна музика, ще звучи и адаптирана версия за оркестър на хитовото произведение „Деспасито“.

Публиките в двата града ще имат възможност да видят концертите в две части от по 45 минути – единият на запис, а вторият – на живо. Организаторите са подготвили и специални видео приветствия от кмета на Варна Иван Портних и на Дордрехт Ваутер Колф.