Само в 7DniVarna.bg

Харизанов с горещ коментар за новите атаки на Радев към Борисов и ГЕРБ! Кой стои зад скандалите?

Георги Харизанов

Шефът на Института за дясна политика Георги Харизанов разкри в ексклузивно интервю какво стои в дъното на новите атаки на президента Румен Радев срещу премиера Бойко Борисов и управлението на ГЕРБ, предаде Пик.

“Добрите отношения с Русия не могат да бъдат основен акцент във външната политика на България. Чувството за дълбока неудовлетвореност на президента се чува от всяка негова реч. Не искам да чувам критики, а предложения за политики. Това напрежение започна още от първата речна президента в Народното събрание”, обяви Георги Харизанов.

“Отношенията САЩ-ЕС не са в цъфтяща фаза. Докладът на Държавния департамент в САЩ посочва проблеми в България, които важат със същата сила и в Щатите. В този доклад се казват много истини, но това са проблеми, които имат всички държави в света”, коментира политическият анализатор.

“Как може да има двупосочни мнения за ареста на кметицата на “Младост” Десислава Иванчева. Какво дири тя в центъра на София на среща с този човек и какво правят тези пари в нейната кола”, попита той.

“Факт е, че арестът беше зрелищен и продължителен. Но няма какво да се направи, ако такава е законовата процедура. Убеден съм, че тя е заловена с парите и е знаела за тях. Трябва да се изясни кой каква роля има. Но аз съм скептичен, че има невинни в този казус”, добави шефът на Института за дясна политика.

“Не мисля, че тези пари, открити в колата на Иванчева, са били предназначени за друг. За нея са били. Има несъответствия в начина й на живот и парите, които получава от заплата като районен кмет”, каза още Георги Харизанов.

“Има желание за борба с корупцията. Хора, сигнализирайте, когато има корупция. Трябва да спрем да даваме пари на нищожества, които всъщност затова са назначени на работа”, призова политическият анализатор.

“В “Зелените” е пълно с хора, които изключително много обичат да се качват по главата на бизнеса. Има хора, които са финансирани от чужди компании. Там има човек като Тома Белев, който е осъден като незаконен шеф на Асоциацията на парковете, без да е бил директор на парк по това време”, добави той.

“Срещу корупцията се борят Атанас Атанасов и Антоанета Цонева”, негодува шефът на Института за дясна политика.

“Откакто Обединени патриоти са във властта, няма тяхна проява, която да говори за фашизъм. Когато тук дойдат чужди гости, хубаво е да знаят, че ние сме суверенна държава и българинът избира кой да ни управлява, а не някой си господин от чужбина”, възрази Харизанов.

“Колкото по-честно Патриотите си съхранят тяхната същност, толкова по-добре за ГЕРБ и коалицията”, категоричен е анализаторът, който допълни: “Най-нормалното нещо е в коалицията да има полифония. Избирателят на “Атака” няма нищо общо с избирателя на ВРМО, както и нищо общо с избирателя на НФСБ. Тези партии не са в управлението, за да се харесат на ЕНП или ГЕРБ. Дано да съхранят същността си.”

“За нашите европейски партньори е важен Борисов. Коалиционните партньори нямат никакво значение на фона на това, което Борисов прави на международната сцена”, отсече шефът на Института за дясна политика.

“Най-вероятно срещата на президента с трима президенти от Западните Балкани е съгласувана с премиера. На него това всъщност му е работата и няма лошо да се занимава с това, а не например да обижда медиите, както го направи преди няколко дни, когато каза, че всички големи медии са пропагандни машини. Хората, които му пишат мнението, трябва да си променят мисленето”, коментира политическият анализатор.

“Не съм съгласен с класацията на “Репортери без граница”, които ни наредиха на 111-о място в света по свобода на словото. Свобода има, в България човек може да види и да прочете всичко, тук има огромна слободия. Въпросът е, че в страната много медии работят на загуба и са зависими от своя собственик. Затова като им се даде да попълнят една анкетна карта, те пишат, че не се чувстват напълно свободни”, обясни Георги Харизанов.

“Корнелия Нинова преди една година яде достатъчно бой на изборите, така че утре нека си се разхожда из София”м каза Харизанов на въпрос за протеста на БСП на 1 май.

“ГЕРБ е единствената партия, която може да се свали от властта. “Демократична България” не е нова десница, това е пореден опит да се премине 4-процентовата бариера. Най-забавното предстои, няма да е успешно, но поне ще е забавно. Гледайте какво ще се случи на евроизборите и какви хора ще водят листите им”, каза той.

“Би било грешка Валери Симеонов да замени сегашните си коалиционни партньори със СДС”, увери шефът на Института за дясна политика.

“”Някакви хора лъжат избирателите, че “Зелените” са полезни за страната. Тези хора лъжат, че са десни. Утре трябва да са най-добре на протеста”, добави Харизанов.

“На Срещата на върха между ЕС и Западните Балкани трябва да очакваме приемането на пътните карти, което е първата стъпка към приемане на държавите в Съюза. Ако се преодолеят различията на Сърбия с другите държави на Балканите, аз оставам оптимист за бъдещето на региона, включително и на Косово. Горд съм, че България е лидер на този процес”, заключи политическият анализатор.

Източник: ПИК