Само в 7DniVarna.bg

Плащаме за синя зона с телефон и дори в магазина, ето колко ще ни струва и какъв ще е гратисният период!

7 Dni Varna01.05.20181930
640-420-banka-sama-si-slaga-znak-za-zabraneno-parkirane-kmetyt-sybira

2603 паркоместа ще бъдат обособени в Синя зона – център във Варна, която обхваща карето между бул. “Христо Ботев“, бул. “Мария Луиза“, бул. “Осми приморски полк“, бул. “Цар Освободител“, бул. “Приморски“ и ул. “Девня“. Зоната е разделена в четири подзони.

Работното време на Синята зона ще бъде от 9:00 до 19:00 часа. През уикенда и в празнични дни паркирането ще е безплатно. Таксата за престой е 1 лев на час. Плащането ще бъде чрез смс, каквато е практиката в други градове, ще може да се плаща и със специално мобилно приложение или чрез плащане в брой в търговски обекти, намиращи се в обхвата на зоната, които са около 100 на брой. Варна е единственият голям град в страната, в който ще може да се плати и кеш в магазин или заведение. Освен това чрез мобилното приложение, шофьорите ще имат възможността да плащат и половинчасов престой.

Синята зона ще функционира след като се положи пътната маркировка, очаква се това да стане до края на май. След въвеждане в експлоатация, на гражданите и гостите на Варна, ще бъде осигурен гратисен период от минимум 30 дни. По време на гратисния период служители от общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ ще раздават информационни брошури и няма да бъде налагана санкция –  задържане на автомобил с техническо средство тип „скоба“. Това ще важи за хора, които не са платили, но са паркирали правилно.

На територията на Синя Зона – Център, ще бъдат монтирани 10 броя зарядни станции за 20 електрически автомомобили. Електромобилите, мотори, мотопеди ще паркират безплатно. Целта е да стимулират хората да се ориентират към този по-екологичен транспорт. Преференциално паркиране на автомобили ще бъде осигурено за хора с трайни увреждания, за които са предвидени 104 места.

Живеещите в обхвата на зоната ще паркират срещу такса – за  първи автомобил – 5 лева на месец или 55 лева на година, за втори автомобил – 10 лева на месец или 110 лева/ годишно. Заплащането на сумата не гарантира паркомясто. За да ползват преференцията, живущите в зоната трябва да имат постоянен адрес на регистрация и автомобилът да е на името на физическо лице. Те ще имат право да паркират единствено в обхвата на една от четирите подзони, в която попада адресът им. Живущите на гранични улици между подзоните имат право да изберат в коя подзона да придобият право на паркиране.

Цените за паркиране за търговци в Синя зона – 150 лева на месец или 1650 лева за 12 месеца. Цени за платено паркиране тип „Служебен абонамент“ – 350 лева на месец или 3850 лева на година. Документи за издаване на разрешение за локално паркиране за живущи и търговци, ще се приемат на интернет страницата www.varnaparking.bg и в офис на ОП „Общински паркинги и синя зона“ за обслужване на граждани и фирми, находящ се на ул.“Александър Рачински“ 29. Публично ще бъде оповестено, кога започва приемането на документи.

Следващата година ще бъде въведена и Синя зона – широк център, която е с над 4500 паркоместа.