Само в 7DniVarna.bg

Почитаме паметта на красива светица! Днес празнуват чистофайниците, а ето кой черпи за имен ден

7 Dni Varna01.05.20183020
imen-den-praznuvat-zhenite-koito-se-381
На 1 май Православната църква почита Св. Тамара – грузинска царица канонизирана за светица. Според древногръцката митология Мая е най-голямата дъщеря на гиганта Атлас и океанидата Плейона. Тя е най-красивата и едновременно с това най-срамежливата плеяда. Заедно със сестрите си се смята за повелителка на планините. Неин син от Зевс е Хермес. Тя отглежда и Аркад, пазейки го от Хера, която превърнала майката на момчето в мечка. Според легендите Мая е покровителка на земята и в нейна чест се извършвали жертвоприношения на 1 май.
Тамара е древноеврейско име, което означава палма. Жените с това име са предпазливи и не се откриват лесно пред непознати. Жените с това име обичат реда и чистотата.
На 1 май църквата почита и Св. пророк Иеремия – от Левиевото коляно. Живял 600 години преди Христа. Наставлявал народа в истинското богопочитание. Предсказал падането на Иерусалим, което и станало в негово време. По време на Вавилонския плен оплакал поробената си родина. С тая цел написал книгата „Плач Иеремиев”. Св. Акакий произхожда от българското с. Ново село, Солунско. Деветгодишен го подлъгали да приеме мохамеданството и бил обрязан. Беят на гр. Серес се привързал към него и го осиновил. По-късно Акакий напуснал дома на бея и за да изкупи греха си, станал послушник в Хилендарския манастир. Приел монашество и под ръководството на духовника Никифор се подготвял за мъченичество. Обезглавен е в Цариград на мястото, което се нарича Пармак-капи на 1.05.1816 г.
Днес имен ден имат Тамара, Мая, Ермен, Ермена, както и производните им.