Само в 7DniVarna.bg

Космически цени на пазара! Може ли килограм череши да струва 279 лева?

pari-1

Череши на космически цени на прага на сезона. Може ли килограм да струва 279 лв. и кой е готов да ги плати? Все още по сергиите трудно можем да намерим български череши.

 Български и гръцки ягоди обаче вече има. Сезонът на черешите обаче започна с цени от 279 лв. за килограм. Или поне за такива космически цени сигнализират потребители в социалните мрежи, информира Нова телевизия.

В началото на сезона миналата година килограм череши на едро се предлага на атрактивната цена от 10.80 лв. Ягодите тогава се продават на едро за 5.63 лв./кг. “Златните череши” от 279 лв. шокират както производителите, така и потребителите. По пазарите обаче не бяха открити от тях.

Според производителите най-скъпите плодове в началото на сезона тръгват от Норвегия – на 25 евро за килограм. От Турция сладкият плод достига до борсите до 8-9 евро.

Плодове, родно производство, все още са малко по пазарите. Затова често търговците предлагали гръцки ягоди и череши като български на по-високи цени.

Ако все пак решим да купуваме, трябва да сме изключително внимателни с цените, тъй като често посочените на етикетите са за половин вместо за килограм, а стотинките са написани с малки цифри. Така първите сладки плодове за сезона могат да ни се сторят още по-солени.