Само в 7DniVarna.bg

След три месеца в ареста рецидивист поиска да си ходи вкъщи при семейството

7 Dni Varna08.05.20181010
8585_21

Светослав Донев, обвиняем за притежание на амфетаминопроизводни вещества ще продължи да обитава следствения арест. Днес състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на ОС – Варна от миналта седмица, с което спрямо Донев е била потвърдена най-тежката мярка за процесуална принуда.

Обвиняемият е в ареста от 7 февруари тази година, след като при специализирана полицейска операция от дома му са били иззети 19,21 грама забранени от закона субстанции. Първичният тест е установил, че това са амфетаминопроизводни вещества, а се очаква и заключението на назначената от разследващите физико-химическа експертиза.

Втората съдебна инстанция днес обсъди всички обстоятелства, свързани със законността на задържането под стража на Донев. Факт е, че както обвиняемият, така и неговата защита не спорят за наличието на обосновано предположение, относно авторството на деянието. Събрани са многобройни и категорични доказателства, които подкрепят съпричастността на обвиняемия към притежаваните вещества. Престъпление е тежко умишлено по смисъла на закона и се наказва с „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години, както и с „глоба“ .

Варненският апелативен съд сподели извода на първоинстанционния съд, че не е отпаднала опасността Донев да се укрие или да извърши престъпление. Прокуратурата припомня, че обвиняемият, макар и реабилитиран към момента на определяне на мярката за неотклонение, е регистриран за извършени от него тежки умишлени престъпления, за които е изтърпял наложени от съда наказания.

Фактът, че обвиняемият има постоянен адрес не мотивира съда да измени в по-лека мярката му за неотклонение. Свидетели на разследването сочат, че семейството на Светослав е знаело за престъпната дейност, а това води и Варненския апелативен съд към извода, че исканата от Донев мярка „домашен арест“ няма да е адекватна и законосъобразна.

Определениета на Апелативен съд – Варна, с което се оставя без уважение жалбата на Светослав Донев срещу продължаваната вече близо 4-ти месец най-тежка мярка за процесуална принуда „задържане под стража“ не подлежи на обжалване.