Само в 7DniVarna.bg

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков изригна в парламента: Свободата на словото се прави със смелост, а не с мишкуване!

Тома Биков

Има нужда от дебат за свободата на словото. Тя се прави със смелост, а не с мишкуване. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков от парламентарната трибуна по време на дебат по отношение на отчета за дейността на СЕМ за периода 1.01 – 31.12.2017г.

„От БСП възложиха на СЕМ едни свръхотговорности, докладът е такъв, какъвто е“, смята народният представител. По думите му той не вярва на класацията на „Репортери без граници“.

„Правят се интервюта с избрани журналисти от неправителствената организация“, посочи още той.

„СЕМ е съвет за електронни медии и отговаря за тях. Ако някъде правителството е най-остро критикувано, то това е БНР“, посочи още депутатът.

Според него СЕМ е функция на парламента и е избран от парламента.

„Свободата на словото се нарушава от корпоративните интерес, само че никой не обръща внимание на корпоративните интереси“, смята Биков.

Той обясни, че имаме трансформация на медиите и различните медии представят своята гледна точка.

„Много често бъркаме качеството на журналистиката със свободата на словото. Докладът е технически документ, който според мен е написан коректно“, обясни още Биков.

Докладът предизвика остри дебати в пленарната зала. Според Александър Симов от БСП големите теми на българската медийна среда отсъстват напълно от отчета на СЕМ за 2017 г.

Той обясни, че ситуацията е драматична и нямаме позиция добре ли е това, или зле. Депутатът обърна внимание и на политическите интереси в бранша.

Депутатът от левицата Антон Кутев от своя страна обясни, че няма държавна институция, която да се грижи за свободата на словото. А СЕМ частично вършил тази дейност.

„Това, което очакваме от Вас, е да предложите мерки да върви тази класация в обратна посока, обърна се той към Биков като член на Комисията по култура.