Само в 7DniVarna.bg

България и Норвегия заздравяват бизнес връзките си, отпускат ни 210 млн. крони

7 Dni Varna11.05.20181110
210 млн. крони за България предвижда Норвежката програма -DSC_1860

210 млн. крони ще бъде макрорамката на Норвежката програма за България през 2014-2021 г.  За сравнение, за предходния период сумата е била 126 млн. крони, като страната е четвъртият беницифиент на норвежките финансови механизми. Това съобщи Н. Пр. г-жа Лисе Николине Клевен Гревстад, посланик на Кралство Норвегия за Румъния, България и Молдова, която се срещна с кмета на Варна Иван Портних и с областния управител Стоян Пасев. Това е първото посещение на дипломата в морския град. Тя бе придружавана от почетния консул на Норвегия Константин Дараданов.

Госпожа Гревстад сподели още, че новите финансови механизми на европейското икономическо пространство и норвежките грантове ще бъдат официално обявени на 23-ти май в София.

“Ние имаме установено икономическо сътрудничество между България и Норвегия, добрата новина е, че виждаме интерес от фирми за развитие на бизнеса. Скоро създадохме търговска камара с участие на български и норвежки компании. Считам, че ще бъде добра основа за развитието на икономическо сътрудничество”, сподели посланик  Лисе Николине Клевен Гревстад.

“Програмите за бизнеса продължават да се развиват – за развитие на малки и средни предприятия. Ще има и механизми в областта на енергетиката, правосъдието, НПО, околната среда. Една от целите ни е стимулиране на ранно сътрудничество. В предходния период установихме добри двустранни отношения между различни институции и организации. Надявам се това да стимулира по-доброто двустранно икономическо сътрудничество”, допълни тя.

По време на срещата стана ясно, че 60 000 норвежки туристи са посетили страната ни със самолетна екскурзия през м. г. “Интересът нараства, смятам да споделя в Норвегия амбицията на Варна да се развива като дестинация за четири сезона”, каза още Н. Пр. г-жа Гревстад.

Кметът Иван Портних запозна своите гости с инвестиционната програма на Варна, с големите инфраструктурни проекти и работата с европейските програми.

“За мен беше чест и удоволствие да споделя с посланика предизвикателствата, пред които сме изправени, с икономическия, социалния и културният потенциал на града ни. С удоволствие разбрах, че през тази година интересът на туристите от Норвегия към Варна и България нараства сериозно. Вярвам, че тази тенденция ще се запази и развива и занапред, и то не само през летния сезон, а и като ваканционен туризъм. Обсъдихме възможностите за по-активен икономически обмен в различни сфери. В очакване сме на новия период на Норвежката програма, което е изключително полезна както за общините, така и за бизнеса.  Вярвам, че това ще е добра възможност за развитие и надграждане на сътрудничеството ни”, каза кметът на Варна.