Само в 7DniVarna.bg

Извънредно!! Теменужка Петкова с последни новини за АЕЦ “Белене”! Представи варианти за съдбата му…

Теменужка Петкова

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е представила пред министерски съвет няколко варианта за съдбата на АЕЦ “Белене”.

“НЕК трябва да опише всички разходи. Това ще се отрази негативно на БЕХ и НЕК. Анализите, с  които разполагаме показват, че в следващите години ще има необходимост от нови базови мощности не само за България, а и в целия регион”, каза Петкова.

“Вариантът за продажба на оборудването би бил много труден. Това трябва да стане и с одобрението на нашите руски патрьори, произвели оборудването”, допълни тя.

Вариант едно – НЕК и БЕХ запазят еднолично своето участие в този проект. Те обаче нямат тази финансова възможност да участват. Стойността е около 20 млрд лв. Много малка е възможността да бъде намерен частен инвеститор”, предаде ПИК.

“Разгледахме варианта в който единият от реакторите ще може да бъде изграден в АЕЦ “Козлодуй”. Технически това е съвместимо. Там няма ОВОС и лицензирана площадка. Докато стане това ще мине много време. Този вариант не е най-удачният към този момент. Разгледахме и варианта като в Унгария с АЕЦ “Пакж-2″. Тук предимството е, че централата сама ще изплаща заема, който е отпуснат от държавата”.

“Днес внесох предложението в министерски съвет е свързано с предложение проектът да бъде реализиран на пазарен принцип чрез избор на стратегически инвеститор, без държавни гаранции и задължително изкупуване на електрическа енергия”, разкри Петкова.

“През последната година инвеститорският интерес се засилва”, заяви министър Петкова.

Понякога при рестарта системата започна да работи по-добре. В днешното решение няма нищо спонтанно.След решението на арбитража и доставката на оборудването всеки един знае, че трябваше да се направи всичко възможно, за да се използва този капитал. Най-лошата опция да не правим нищо е да съхраняваме оборудването, без никакви ползи.Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, като допълни, че през годините са се водили разговори за препродажба, но цената ще покрие нищожна част от инвестцията, която е направена.

“Ако получим мандат от Народното събрание ще тестваме пазара, за да видим как ще реагират на тази възможност. Ако се получи конкуренция, това означава, че ще имаме вариант да избираме от най-доброто предложение. При един подобен сценарии държавата би била съдружник, а какъв ще дела от сега е рано да се каже”, допълни още той, но със сигурност ще искат такъв, който да гарантира сигурнноста.