Само в 7DniVarna.bg

Горещо! Сергей Станишев с ласкава оценка към Борисов: Срещата на върха е успех за България!

бойко борисов 12

Срещата на върха е успех за България, независимо дали за управляващи или опозиция. Последната среща на върха беше през 2003 г. в Солун. След нея влязохме в ЕС с Румъния, след това и Хърватия. Това каза по Нова телевизия лидерът на ПЕС Сергей Станишев за днешната среща на върха между ЕС и Западните Балкани, на която домакин е София.

 “Двете звезди на тази среща са Заев и Ципрас. Аз съм горд от тези двама лидери от нашето семейство. Те показват истинска отговорност, поемат истински рискове, но водят към нов тип отношения. Заев за половин година не само прие договора за добросъседство, но и го ратифицира”, каза още за срещата Станишев.

И напомни, че преговорите с Македония за този договор са започнати от него през 2006 г., но разговорите са били нарочно прокатани от македонска страна с различни доводи.

“Истината е, че ЕС се намира в процес на преход към нов начин на функциониране. Макрон казва: Нека си подредим къщата, преди да започнем да даваме сигнали, които са окуражаващи. Страните в Западните Балкани имат много мерки, които трябва да приложат и да вземат, за да бъдат ефективни в ЕС”, продължи по темата бившият премиер.

“Начинът, по който се случва Брекзит е най-добрата застраховка срещу втори Брекзит на друга страна. Всички разбраха, че доводите затова се основават на лъжа. Техните щети ще бъдат по-тежки. За Италия се заговори, но там дадоха обратните сигнали, че там няма да се случи”, погледна върху актуалната европейска политика Станишев.

Накрая той не пропусна да коментира и очакванията на българските превозвачи срещу т.нар. “Закон Макрон”: “Имахме срещи с бранша и сме формулирали българските евродепутати една позиция, която отстояваме в различните комисии. Разделението е по национални делегации, а не е партийно. Транспортният сектор е мобилен. Част от правилата, които се прилагат, имат протекционизъм. Българският сектор е много конкурентноспособен. Повечето компании имат много сериозен напредък. Връщат се времената от СОМАТ. Тези директиви на ЕС се взимат от страните-членки. Компромис трябва да има. Мисля, че достатъчно остро се поставя този въпрос”.