Само в 7DniVarna.bg

Инспекторите казаха “да” на Варна за Европейски град на спорта

7 Dni Varna12.06.20182080
1

Петимата инспектори на ACES EUROPE останаха очаровани и одобриха кандидатурите на Варна и Албена за съответно европейски град и курорт на спорта през следващата година. Официалното решение на организацията се очаква до седмица, тъй като следват задължителните административни процедури в Брюксел, пише Sportal.bg.

Днес проверяващите Хуго Алонсо – генерален секретар на ACES EUROPE, заедно с останалите от управата на организацията, която определя европейските градове и столици на спорта Лукас Ворел, Виченцо Лупатели, Франсоа Ноел и Анатоли Илиев – обиколиха продължение на пет часа основните спортни съоръжения във Варна, след което изгледаха специалната презентация, представяща възможностите и приоритетите на града в областта на спорта и активния начин на живот.

Преди това те бяха приети в сградата на общината от кмета на града Иван Портних. Градоначалникът запозна инспекторите с основните проекти и дейността на неговия екип по отношение предоставяне повече възможности за варненци и гостите на морската ни столица да спортуват и да водят здравословен начин на живот. “Варна бе европейска младежка столица през 2017 г., тук са израснали и са се подготвили много олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, в града имаме над 275 клуба с повече от 30 000 картотекирани състезатели. В момента се строят два нови стадиона, много други спортни обекти, обновяваме училищната база. Всяка година сме домакини на големи турнири и шампионати в най-популярните спортове. Извели сме като приоритет развитието на спортната база в сътрудничество със спортните клубове”, заяви Портних, като изтъкна и слогана “Варна обича спорта“.


След това делегацията посети последователно обновената лекоатлетическа зала, спортния комплекс „Младост“ с ледената пързалка, футболните площадки, игрището за скуош и стадиона, Двореца на културата и спорта и плувния комплекс. Навсякъде проверяващите получиха подробна информация от Кристиян Димитров – директор Дирекция Спорт към Варненската община и хората от неговия екип. Инспекцията завърши с подробна презентация и пресконференция, на която представителите на варненските медии бяха информирани за мнението на гостите и процедурите, които следват.

В заключителните си думи Хуго Алонсо обяви, че инспекторите са останали очаровани от видяното във Варна и в Албена през последните два дни. “Бихме искали още сега да обявим решението за европейски град и европейски курорт на спорта, но съществува задължителни административни процедури, които ще продължат най-много седмица. Тъй че, следващата сряда се надявам всичко да бъде ясно”, заяви генералният секретар на ACES EUROPE.