Само в 7DniVarna.bg

Острието на ГЕРБ Деси Атанасова посече БСП за вота на недоверие: Колко месеца ви отне, да го измислите?

Десислава Атанасова

Няколко месеца отне на БСП да намерят тема за вот на недоверие в навечерието на откриването на европредседателството. Сега няколко седмици ще търсят мотиви. Поне от казаното на пресконференцията и от народни представители от опозицията в ефир разбирам, че най-рано след седмица този вот ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание. Това заяви депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова по повод искането за вот на недоверие от страна на БСП.

“В момента водим разговор без ясни мотиви за какъвто и да било вот на недоверие към правителството”, допълни още Атанасова пред БНР и определи опита на социалистите да свалят правителството като  “политическо безсилие”.

Тя оцени убийството на избягалия затворник в Благоевград като „безспорен пропуск на системата на МВР“ и изрази надежда, че от професионалното ръководство на ведомството „ще направят сериозни изводи“ и ще вземат мерки.

„Този случай обаче ми се струва, че се ползва повече за политическа реторика, отколкото за експертна оценка по отношение на работата на МВР. В този сектор, в тази система работят хора, чиито заплати всички ние – данъкоплатците, осигуряваме. Затова апелирам по-скоро да има много сериозен анализ“.

“Считам, че всяка една система, която държи на по-висок стандарт при заплащането си, трябва да докаже и по-сериозена ефективност“.

Атанасова изтъкна, че не одобрява „практиката с решение на Министерския съвет да се дават допълнително средства в различни сектори, защото парламентът разглежда бюджета на българската държава“.

Тя коментира и връщането на Бисер Петков на поста министър на труда и социалната политика:

„Чух всички аргументи, включително и на майките пред парламента, които вече втора седмица са в палатковия лагер. Те твърдят, че тук не става въпрос за пари и дебатът никакъв случай не е финансов. Става въпрос за регулиране на обществените отношения и за ангажимент с различна тежест. Това искат – индивидуален подход, а не наливане в една система, която не може да даде отговори и резултати за ефективното разходване на този финансов ресурс. Подкрепата, която министър Петков получи, е може би именно заради това разбиране, негово и на неговия екип, че такъв подход е възможен, че такива законодателни промени са възможни“.

Всеки министър е наясно, че оставката му винаги е написана и стои на бюрото на министър-председателя, коментира Атанасова.

„Всеки член на правителството е наясно, че политическа отговорност се поема така. Далеч съм от мисълта за носенето на политическа отговорност, както я разбират от БСП“, заяви тя и посочи като такъв пример Таско Ерменков, Иво Христов, Манол Генов…

„Аз се надявам, че съвсем скоро ще бъде ясно какво предлага екипът на министър Петков, членовете на социалната комисия, омбудсманът и всички, които имат отношение по казуса и активно работят“.