Само в 7DniVarna.bg

Престрелката продължава! Ангелкова пак се опълчи на Валери Симеонов: Кметовете на общини да решават за шума!

7 Dni Varna14.06.20183160
DSC_0856

Кметовете на общини заедно с представителите на местния туристически бранш трябва да могат сами да определят това, което е най-важно за развитието на всеки един национален курорт. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Това, което министерството предложи в Закона за туризма, е да се определи статутът на националните курорти, като със специална наредба се определят дейностите по ключовите елементи, свързани с инфраструктурата, сметоизвозването, озеленяването, шума, рекламата и архитектурната визия“, посочи Ангелкова.

По нейни думи местната власт познава най-добре курортите, затова е редно да се даде възможност кметовете да решат как да регулират тези отношения.

„Даваме възможност на местните власти с общинската наредба да приемат за курортите съответно зониране и санкции. Примерно в „Слънчев бряг“ или в „Златни пясъци“ могат да решат да има две или три зони, в зависимост от възможността това да се случи. Така всеки турист може да прецени дали иска да бъде в зоната за отдих или в така наречената „парти зона“, коментира министърът.

Проектът, който е в процес на обсъждане, е подкрепен от всички големи туроператори, от Националния борд по туризъм и от кметовете на общини, на територията на които има национални курорти.