Само в 7DniVarna.bg

Видовден: Магични ритуали и гадания вдигат завесата на бъдещето! Имен ден празнуват…

7 Dni Varna15.06.20181630
slance-i-oblaci

Днес отбелязваме Видовден. Празникът се свързва с наказанието и възмездието за всеки, който ги е заслужил с делата си. На Видовден се почитат светците Вартоломей, Елисей (Лисе) и сестра им Вида.

Празникът се счита за деня, който е за предпазване от градушки и природни бедствия.  Изразът “Ще дойде Видовден” се свързва със злините и природните бедствия, които ще поразят виновните.

На този ден се изпълняват гадания и любовни ритуали.  Вечерта преди празника момичета се мият “видовенска” вода, която се събира от росата на растенията. Смята се, че тази вода прави косите по-буйни и лицата стават по-красиви. След това момите отрязвали три стръка от растението шавар и ги наричали с имената на младежите, които харесвали.

Вярвало се, че до края на годината ще се омъжат за този, чийто стрък е станал най-висок. На 15-ти юни имен ден празнуват всички, които носят името Августин.

Поверието разказва, че Амос бил пастир в палестинския град Текоа. Той бил повикан от Бога за пророческо служение по времето на израилския цар Йеровоам и юдейския цар Озия. Но народът не се вслушал в предупрежденията на пророка, който възвестил наказание от Бога.